בחיים המודרניים מעטים האנשים שהולכים ברגל מידי יום. רובנו מבלים את רוב שעות היום בישיבה: במשרד או בבית, בנהיגה, או בנסיעה, בסרט או בבית קפה.
אורח חיים "יושבני" (sedentary) גובה מאיתנו מחיר בריאותי וכיום מתמודדים אורתופדים, רופאים ומרפאים, עם נזקי הישיבה. על מנת לחזור לאורח חיים בריא נקבעה מכסה של לפחות 10,000 צעדים ביום, שעלינו ללכת, כולל הצעדים שאנו הולכים בתוך הבית מרגע הקימה בבוקר.
רעיון מכסת הצעדים נולד ביפן לפני כארבעים שנה, שם הומלץ על מכסה של 11,000 צעדים מידי יום כדי לשמור על אורח חיים בריא. בשנת 2008 חקר הארגון האמריקאי "Shape up America" את תוכנית הצעדים היפנית והגיע למסקנה כי הליכה של לפחות 10.000 צעדים ביום יספיקו לשמירה על משקל תקין, ישפרו את רמת לחץ הדם ואף ימנעו סוכרת. מאז נערכו מחקרים נוספים על תוכנית 10.000 הצעדים והיא התקבלה בברכה על ידי רופאים בארץ ובעולם, ואף מומלצת על ידי קופות החולים. התוכנית התקבלה גם בקרב הציבור ורבים אימצו אותם בעולם. כי להבדיל מאימון במכון כושר שעולה כסף ולא תמיד פתוח בשעות הנוחות לנו, הליכה היא בחינם, אפשר ללכת בכל מקום ובכל זמן- גם בלילה, בשבתות ובחגים.
מד צעדים
איך נדע כמה צעדים אנו הולכים ביום? לשם כך הומצא מד הצעדים, שנקרא גם "פדומטר". בחנויות ספורט ובאינטרנט אפשר לראות דגמים רבים של מד צעדים. החל ממחיר של 100 שקלים ועד 1,400 שקלים למכשיר מקצועי עבור ספורטאים. לאדם שאיננו ספורטאי מקצועי יספיק מכשיר פשוט. ובכל זאת כדאי לבחור מכשיר אמין שגם יחזיק מעמד. כמו כן יש לבחור מכשיר שיהיה נוח לכם יותר: מכשיר שמוצמד לחגורה, או כזה שניתן לתלות על הצוואר. לפני ההפעלה יש להכניס למכשיר סוללה, ונתונים אישיים כמו: שעה, שעת איפוס ואת הנתונים שלכם: גובה, משקל, ואורך הצעד שלכם.
איך מודדים אורך צעד?
אורך צעד נמדד מעקב לעקב או מקצות האצבעות של הרגל האחורית עד קצות האצבעות של הרגל הקדמית. מאחר ואורך הצעדים שלנו משתנה בהתאם לקצב ההליכה. כדאי לצעוד כמה מטרים על החול בחוף הים, (או בבית) לסמן נקודת התחלה וסיום. למדוד בעזרת מטר את המרחק שצעדנו ולחלק במספר הצעדים. כך תקבלו אורך צעד ממוצע ומדויק יותר.
פדומטר – מד צעדים
באינטרנט מוצעים למכירה מכשירים שונים במחירי הנחה, אך תאלצו להתמודד עם ההתקנה הראשונית של המכשיר ולא לכולם זה פשוט. אם אינכם מכירים את המכשיר כדאי לקנות בחנות ולהתעקש שגם יכניסו לתוכו את הסוללה ואת הנתונים שלכם. אחר כך המכשיר פשוט צריך להיות עליכם, ויראה את מספר הצעדים המצטבר, מהרגע ששמתם אותו עליכם עד חצות.
יתרונות מד הצעדים
מאחר ורובנו לא הולכים באופן קבוע, מד הצעדים עוזר לנו קודם כל לדעת כמה אנו הולכים. האם אנו מקרבים למכסת הצעדים או רחוקים מאוד מהיעד. מד הצעדים גם מדרבן אותנו ללכת. באופן אישי אני לא אוהבת ללכת ברגל, במיוחד לא כאשר חם, אך בזכות מד הצעדים אני הולכת בשמחה. אם חסרים לי צעדים לפעמים אני בוחרת ללכת בדרך ארוכה יותר, או יורדת מהאוטובוס תחנה אחת לפני, כדי להגיע למכסת הצעדים היומית.
מד צעדים של אומרון
מד הצעדים שקניתי הוא של חברת אומרון (omron) המייצרת גם מכשירים רפואיים ולכן נחשב לאמין. דגם זה ניתן לתליה על החגורה או על הצוואר, הוא מגיע עם סוללה (חלק מהמכשירים מגיעים ללא סוללה), עם אחריות לשנתיים ומחירו 180 שקלים. חפשו בגוגל "מד צעדים" ותראו מבחר דגמים, של חברות שונות ובמגוון מחירים לבחירתכם. אחרי שבחרתם באינטרנט, לכו לחנות ספורט קרובה, ראו את המכשיר מקרוב ובקשו שיתאימו אותו לנתונים שלכם.
חוויית משתמש
כאשר ראיתי בסוף היום הראשון את מספר הצעדים הנמוך על הצג – הייתי מתוסכלת. לא האמנתי שאגיע אי פעם ל-10,000 צעדים אך זה קרה בהדרגה. ביום של הליכה רבה במיוחד אף הגעתי ל-11,500 צעדים שמילאו אותי בגאווה. לעומת זאת יש ימים רבים בהם אינני מצליחה להגיע לעשרת אלפים, אך מד הצעדים מדרבן אותי ללכת.
יומן צעדים
המכשיר מתאפס כל יום בחצות ושומר בזיכרון נתונים של שבעה ימים אחורה. עצה שקיבלתי ממדריך כושר – להכין טבלה ולרשום מידי יום את מספר הצעדים שצעדתי, כדי שבסוף החודש אוכל לראות את מידת ההתקדמות.
מומלץ מאוד.