עצירות כרונית או ממושכת נחשבת ברפואה הטבעית לאם כל המחלות, כאשר הפסולת לא יוצאת מהגוף היא מצטברת, מרעילה, ויוצרת מחלות. מהי עצירות? עצירות היא העדר התרוקנות לפחות פעם ביום, ורצוי יותר מפעם אחת. למרבה הצער עצירות היא תופעה נפוצה וסובלים ממנה כ-20 אחוז מהאוכלוסיה אשר משלימים עם כך, למרות שברוב המקרים הדבר ניתן לשיפור בעזרת שינוים קלים בתזונה ובאורח החיים. הסיבות לעצירות הן רבות: התייבשות עקב אי שתיה מספקת, תזונה חסרת סיבים, חוסר פעילות גופנית, תופעת לוואי של תרופות ועד מחלות של מערכת העיכול.
הכוונה במאמר זה קודם כל לעורר מודעות למצב והקשבה לגוף, וכן לתת פתרונות פשוטים וזמינים שכל אחד יוכל לאמץ. הפתרונות מובאים כאן מן הקל אל הכבד, נסו אחר מהם למשך שבוע לפחות. אם הצלחתם אמצו את הפתרון שעובד לכם והכניסו אותו לשגרת חייכם. אם לא חוויתם הקלה במשך שבוע, נסו פתרון אחר מהרשימה. בשום אופן אל תסכימו לחיות עם עצירות לאורך זמן. אם שום דבר לא עזר, גשו לבדיקת רופא.
כוס מים על הבוקר
עם הקימה בבוקר שתו כוס מים גדולה על קיבה ריקה. אם אתם יכולים לשתות שתי כוסות אפילו עדיף. המים צריכים להיות בטמפרטורת החדר, או חמימים, בשום אופן לא קרים. אצל רבים הבעיה תיפתר כבר בשלב זה.
שתיה לאורך כל היום
ההמלצה היא לשתות 8-10 כוסות לאורך כל היום, כדאי לשאוף לכך. קפה אינו נספר בכמות כוסות השתיה. כדאי מאוד להתרגל לשתות מים. לא מיצים ממותקים, לא קולה, או מוגזים למיניהם. רצוי מים המכילים מינרלים. כי מאז שאנו שותים מים מופלרים מי הברז שלנו הם חסרי מינרלים לחלוטין.
זרעי פשתן או צ'יה
אם שתיית המים לא הועילה או היטיבה חלקית, אפשר להוסיף לארוחת הבוקר זרעי פשתן א זרעי צ'יה. אותם קונים בבתי הטבע. בשלב ראשון לוקחים כפית זרעים שופכים עליהם כחצי כוס מים בטמפרטורת החדר ומניחים על השיש. את זרעי הצ'יה יש להשרות לפחות לשעה, זרעי פשתן רצוי להשרות למשך הלילה. הזרעים מפרישים סוג של ריר שקוף וחסר טעם, אשר מצפה את דפנות המעיים ומקל על ההתרוקנות. את הזרעים אחרי ההשריה מערבבים לתוך יוגורט, או דייסה ואוכלים. אם כמות של כפית לא הספיקה אפשר למחרת להגדיל את הכמות לכף, או שתיים, עד שתמצאו את הכמות המתאימה לכם. זרעי פשתן וצ'יה עשירים גם באומגה 3 צמחית. אם אתם קונים צ'יה שימו לב שקיימים שני סוגים: כהה ובהיר. הצ'יה הלבנה היא בעלת השפעה חזקה יותר על מערכת העיכול.
חמאת פשתן
חמאת פשתן של חברת בטר פלקס- מבוססת על מתכון קווקזי מסורתי שנקרא אורבץ. הוא עשוי מזרעי פשתן שהוזכרו לעיל, במוצר זה הם טחונים לחמאה עשירה בחלבון, אבץ, ואומגה 3 ואומגה 6 באיזון ביניהן ורכיבים בריאים נוספים. חמאת הפשתן קלה לצריכה כתוספת לסלט, עם גרנולה, מוזלי, או מריחה על לחם ומאפים. גם המחיר ידידותי.
תופעת לוואי של תרופות
לפעמים עצירות נגרמת על ידי תרופות. אם אתם מזהים שזה המצב, התייעצו עם הרופא שלכם אם אפשר להחליף לתרופה מקבילה שלא תגרום לעצירות. תרופות זמניות, למשל נגד ליחה או הצטננות גורמות לפעמים ליובש ולעצירות, צריך לשים לב ולחפש פתרון אחר ולא להמשיך לקחת תרופה מזיקה.
תזונה
חשוב לשים לב מה אוכלים במשך היום, ולשלב בתזונה מזון רטוב, פירות, ירקות, מיצים טבעיים. ולהיות ערניים להשפעתם של מזונות יבשים למשל קרקרים ופריכיות עלולים לגרום לעצירות. לחם לבן שהוא חסר סיבים תזונתיים יגרום לעצירות. אם אינכם רגישים לגלוטן כדאי לבחור בלחם שאור מלא. יש גם לחמים מלאים מכוסמין או שיפון שהם דלים בגלוטן, או לחם טף שהוא נטול גלוטן בתנאי שלא הוסיפו לו קמחים אחרים. נסו לחמים שונים עד שתמצאו את הלחם המתאים לכם או שתחליטו לאפות לחם בבית, זה לא כל כך מסובך.
סיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים חשובים מאוד לעיכול שלנו. הם קיימים בעיקר בירקות, בלחמים מלאים, בפירות ועוד. אם חסרים לכם סיבים תזונתיים, תוכלו לקנות אותם בבתי הטבע ולהוסיף ליוגורט, או לפזר מעל תבשיל (לא חם) ולהשלים את החסר. סיבים הם חסרי טעם, ובדרך אגב גם ממלאים את הקיבה ומעניקים תחושת שובע. התחילו עם כפית והעלו את הכמות עד שתמצאו את כמות הסיבים הדרושה לכם.
שזיפים מיובשים
תרופת סבתא ידועה היא שני שזיפים מיובשים מגולענים מושרים במים. הם טעימים מאוד ולרוב יפתרו את הבעיה, אם שניים לא מספיקים אפשר להגדיל למחרת את הכמות.
אצת וואקמה
אצות הן מתנה מהטבע, אצת הוואקמה מכילה, סידן, מגנזיום, אשלגן, מנגן, אומגה 3 צמחי, וויטמינים A, B1 וחומצה פולית. ובין שאר יתרונותיה היא מעודדת פעולת מעיים. בארץ אפשר להשיגה בצורתה היבשה בשקיות הנמכרות בבתי הטבע, ובפינת 'מזרח ומערב' בסופרים. לוקחים כמות של קורט שמים בכלי ומוסיפים רבע כוס מים, לאחר חמש דקות האצה חוזרת לצבעה הירוק ולצורתה הטבעית, ואפשר לאכול אותה בתוך סלט, מרק, יוגורט, או סתם בלי כלום. אם לא עזר, למחרת הגדילו את הכמות.
פרוביוטיקה
לפעמים חיידקי המעיים שלנו יוצאים מאיזון במיוחד לאחר מחלה, או בעקבות לקיחת אנטיביוטיקה והתוצאה היא עצירות. לכן כדאי אחת למספר חודשים לקחת במשך חודש תוסף פרוביוטיקה לעידוד החיידקים הטובים במעיים. מציאת סוג הפרוביוטיקה המתאים לכם כרוך בניסוי וטעיה. אם כבר ניסיתם מספר סוגים ואף אחד לא התאים לכם, נסו פרוביוטיקה של גרמזה.
תוספים עם תופעת לוואי מיטיבה
קיימים תוספי מזון אשר נועדו למטרות אחרות, אך יועילו מאוד לסובלים מעצירות, למשל:
מגנזיום
מינרל חיוני לפעילות תקינה של מערכת הלב וכלי הדם, מערכת החיסון, העצבים, העצמות והשרירים. אם קונים תוסף מומלץ מגנזיום ציטרט, ועדיף נוזלי, במינון מעל 500 מ"ג. תופעות הלוואי שלו הן שינה טובה והוא משלשל עדין. יש גם תוספי סידן המכילים מגנזיום והשפעתם זהה.
ויטמין B
קבוצת ויטמינים חשובה למערכת העיכול, למערכת העצבים, לאנרגיה, לבריאות השיער ועוד. במקום לקחת כל אחד בנפרד אפשר לקחת 'בי קומפלקס' שמכיל את כל קבוצת B. בי קומפלקס הוא בעל כמה תופעות לוואי: ריח אופייני, הוא צובע את השתן בצהוב וגם משלשל עדין.
פעילות גופנית
אם אתם יושבים במשך רוב שעות היום, מערכת העיכול הופכת לעצלה, רצוי מאוד לצאת להליכה אחרי האוכל ובמיוחד לאחר ארוחה כבדה.
ג'וס פלאס
שלושה סוגי כמוסות המכילות 30 סוגים של פירות, ירקות, ופירות יער, בעלות יתרונות בריאותיים רבים, ביניהם יציאות סדירות.
למידע נוסף על ג'וס פלאס לחצו כאן