
פיקיוויקי הוא מיזם לאיסוף תמונות בפורמט דיגיטלי, שמטרתו ליצור מאגר תמונות המתעדות את ההיסטוריה, הגאוגרפיה והחברה בארץ ישראל ובמדינת ישראל.
במאגר פיקיוויקי תמונות היסטוריות לצד תמונות שצולמו בשנים האחרונות. התמונות נתרמו על ידי הציבור הרחב, וגם צלמים מקצועיים, מוזיאונים וארכיונים בארץ ובעולם. מאגר התמונות באתר פיקיוויקי, פתוח לשימוש הציבור הרחב ולאמצעי התקשורת, ללא מגבלות של זכויות יוצרים וללא תשלום. התמונות מסודרות ב-35 קטגוריות כמו: אישים, עליה, הנצחה, נופים ואתרים, בעלי חיים, תחבורה, חקלאות, התיישבות ועוד.
מיזם פיקיוויקי נולד בשנת 2008 ביוזמתם של שלושה גופים: ארגון האינטרנט הישראלי, מט"ח – המרכז לטכנולוגיה חינוכית, וויקימדיה ישראל. עד כה הוטענו 15,000 תמונות, וזה כמובן לא די.
דרושים מתנדבים
למיזם פיקיוויקי דרושים מתנדבים. אם אתם יכולים לעזור בהטענת תמונות, בסריקות ובהקלדת פרטי התמונות, הנכם מוזמנים למלא את טופס המתנדבים לפיקיוויקי.
חוויה אישית
באחרונה חיפשתי לי התנדבות שתהיה בעלת חשיבות ושגם אוכל ליהנות ממנה ומצאתי את פיקיוויקי. לאחר מפגש אחד והדרכה טלפונית קצרה, קיבלתי במייל קבצי אקסל ובהם פרטי התמונות להטענה. אני מקדישה לכך זמן בימים ובשעות הנוחים לי, מהבית, נהנית מכל רגע ובעיקר לומדת המון. עברו תחת ידי תמונות מ-1898 (!) תמונות מימי מלחמת העולם הראשונה כאן בארץ. למדתי שהצבא האוסטרו הונגרי נכנס לירושלים ב-1916, התרגשתי לראות תמונה של "חייל הגמלים" של הצבא הטורקי בבסיסו בבאר שבע; תמונות של הצבא הבריטי נכנס לירושלים ב-1917; הרכבת הראשונה מגיעה באותה שנה לבאר שבע; טקס פתיחת נמל תל אביב ב-1938; רחוב יפו בירושלים בתחילת המאה העשרים כאשר כלי הרכב בו היו כרכרות וגמלים. ותמונות רבות אחרות. התמונות הנ"ל צולמו על ידי חברי המושבה האמריקאית בארץ ישראל, ונשמרו בארכיון הקונגרס האמריקאי. כל תמונה היא שיעור מאלף בהיסטוריה של הארץ והעם היהודי.
תולדות ההתיישבות
במאגר פיקיוויקי גם תמונות רבות של ישובים וקיבוצים אשר תרמו את תמונות הארכיון שלהם. בחלק מהתמונות מופיע שם הצלם, כך התוודעתי לזולטן קלוגר יהודי יליד הונגריה, אשר שירת במלחמת העולם הראשונה כצלם מוטס בצבא האוסטרו הונגרי. בסוף שנות ה-20, עבר לברלין ועבד שם כצלם עיתונות. עם עליית הנאצים לשלטון ב-1933 הגיע לארץ. בשנת 1937 צילם סדרה של 250 צילומי אוויר על פי הזמנתו של זלמן שוקן. בהמשך תיעד אירועים, אישים ומקומות, באלפי תמונות עבור הקרן הקיימת, קרן היסוד, לשכת העיתונות, הסוכנות היהודית ועוד, בצילומים מקצועיים להפליא. מידע נוסף על האיש אפשר לקרוא בויקיפדיה.
תרומת מאגרי תמונות
אם יש לכם בבית תמונות היסטוריות שצולמו בארץ ותוכלו לספק עליהן גם מידע, אתם מוזמנים לתרום אותן למיזם. בעלי מאגרי תמונות גדולים המתקשים בסריקה, יוכלו לקבל עזרה. כמו כן אם יש לכם תמונות עכשוויות באיכות טובה, המתעדות אירועים, מקומות, נופים, או כל תמונה שיכולה לעניין את הקהל הרחב, ותחשב בעוד כמה שנים להיסטורית, אתם מוזמנים להטעינה לאתר פיקיוויקי בעצמכם לאחר תהליך הרשמה קצר. אפשר ששם הצלם יופיע לצד התמונה.
לא מתאימות למיזם תמונות פספורט, תמונות משפחתיות ותמונות שעליהן מופיעים כיתובים.
בתמונה: העץ הבודד
עץ שיקמה עתיק שהיה כנראה בן יותר מ-500 שנה. ברקע קרית אונו. העץ נפגע בסערה בשנת 2002
התמונה צולמה בשנת 1975 על ידי רונן מרקוס